50% rabat på alt i den fysiske butik i Aarhus


TENCEL™ – stoffet der skaber det mest bæredygtige nye tøj


Tobias Lindhardt Iversen

14. november, 2019

Baggrundsbillede fotograferet af Justin Ennis

I mit sidste indlæg nævnte jeg kort Tencel. Det er et mega spændende stof og nu synes jeg, at tiden er kommet til at forklare helt præcist, hvad det er og hvorfor det er så bæredygtigt.

Tencel, som egentlig skal skrives TENCEL™ (hvilket det vil blive fra nu af), er et varemærke eget af det østrigske firma Lenzing AG. Under dette varemærke producerer Lenzing AG, Lyocell og Modal fibre, som bl.a. kan bruges til at lave tøj. De kalder det TENCEL™ Lyocell og TENCEL™ Modal, men det bliver oftest bare nævnt TENCEL™.

TENCEL™ er lavet af FSC-certificeret træ fra europæiske bøgetræer og eukalyptustræer fra Sydafrika. Træerne kræver ikke sprøjtegift og behøver ikke andet end regnvand og sol for at vokse. Det er altså meget mere bæredygtigt end produktion af bomuld.
Træmassen bliver opløst i en ikke giftig-kemisk blanding, hvor cellulose udvindes fra træet. Cellulosen laves til fibre, der kan spindes til garn og væves til stof.

TENCEL™ hører altså hverken under kategorien ’naturligt fiber’, som f.eks. bomuld eller under kategorien ’syntetisk fiber’ som f.eks. polyester, men er derimod det man kalder en regenereret fiber.

I produktionen af TENCEL™ genbruges 99,5 % af væskerne, fordi processen foregår i et lukket kredsløb. Dette gør også at TENCEL™ Lyocell er mere bæredygtig end andet Lyocell, som ikke er produceret af Lenzing AG.

TENCEL™ er antibakterielt, hvilket vil sige at tøjet ikke kommer til at lugte så hurtigt. Det kan altså vaskes mindre, hvilket også er bæredygtigt.

Det har en imponerende absorberingsevne, der er bedre end bomuld (50% mere absorberende, hævder Lenzing selv) og er både blødt og slidstærkt.

Se videoen forneden og få en endnu bedre forståelse af processen.

#detmildt