50% rabat på alt i den fysiske butik i Aarhus


Plej dit tøj på en bæredygtig måde


Tobias Lindhardt Iversen

18. februar, 2020

44% af et stykke tøj’s samlet miljøpåvirkning sættes i dets forbrugsfase. Derfor er det vigtigt, at du tænker på, hvordan du plejer det tøj, du har.

Du får her nogle råd til, hvordan du kan pleje dit tøj på en mere bæredygtig måde. Det skåner ikke kun miljøet, men også dit tøj og dig.

Vask dit tøj så lidt som muligt

Det slider på dit tøj, hver gang du vasker det. Hæng dit tøj ud til luftning i første omgang og se om det ikke fjerner lugten. Det kan spare dig for mange vaske.

Får dit tøj pletter eller andet snavs på sig, så prøv i første omgang at fjern det med en klud i stedet for at lægge det til vask.

Forlæng dine jeans’ holdbarhed ved at vaske dem så lidt som muligt – det anbefaler jeans-eksperterne. Du har måske hørt om tricket med at putte dem i fryseren, men det kan du godt droppe, for det er en skrøne. Bakterierne bliver ikke dræbt af at blive lagt på køl. Skal de endelig vaskes, så kør et kort/skåne program på vaskemaskinen.

Vend dit tøj med vrangen ud ad, når du vasker. Det slider mindre på dit tøj og øger levetiden på f.eks. prints og tryk på dine T-shirts.


Vask ved 20 grader
  • De fleste vaske du sætter over, kan du skrue helt ned på 20 grader. Så længe du bruger vaskemiddel, der er egnet til koldt vand, skal dit tøj nok blive rent. Her kan især anbefales Änglamark Color. Husk at købe vaskepulver som er svanemærket, økologisk eller bærer den europæiske blomst.

  • Undgå at bruge skyllemiddel, da det indeholder tencider, som er farlige for miljøet. Vores rensningsanlæg er rigtig gode til at rense vores vand, men for ikke altid alle kemikalier med.
    Har du nogle enkelte vaske, hvor du gerne vil bruge det så sørg for at køb det, som bærer et miljømærke.


Lad være med at bruge tørretumbleren


Når du tørretumbler dit tøj, slider det også på tøjet. Hæng det til tørre i stedet og lad være med at sætte det i solen, da solen afbleger dit tøj. Vasker du hvidt tøj kan det dog være en fordel at tørre det i solen, da afblegningen hjælper med at holde dit tøj hvidt.

#detmildt