50% rabat på alt i den fysiske butik i Aarhus


Økologisk bomuld


Tobias Lindhardt Iversen

20. november, 2019

Mange tøjmærker er efterhånden begyndt at bruge økologisk bomuld. Det er rigtig positivt at se, men hvor bæredygtigt er det egentligt? Og hvad er forskellen på konventionelt bomuld og økologisk bomuld?

Lad os starte med vandforbruget.

Økologisk bomulds vandforbrug

Der er mange, som hævder at økologisk bomuld ikke kræver lige så meget vand som konventionelt bomuld og derfor er mere bæredygtigt. Det er dog svært at blive helt klog på, fordi der ikke er lavet grundige nok undersøgelser af det.

Økologisk groet eller ej, så er faktum at bomuld er en vandkrævende afgrøde.  

vandforbrugt ved at dyrke bomuld og økologisk bomuld

Der bruges i alt 2700-3000 liter vand til at producere én T-shirt og ca. 10.000 liter vand til produktionen af 1 kg bomuldstøj.
Der bruges så mange liter vand, fordi det ikke kun er planten, der kræver store mængder vand, men også den efterfølgende bearbejdning af bomuldsstoffet på fabrikkerne.

Men hvorfor er økologisk bomuld så bedre?

Der bruges enormt meget sprøjtegift på konventionelle bomuldsmarker. 16% af verdens forbrug af insektgift bliver brugt på bomuldsmarker, selvom bomuldsmarker kun udgør 2,5% af alt landbrugsjord i verden. Bønderne bliver eksponeret for alt dette gift og alt vandet som bruges, bliver forurenet.

I Indien (som er den største producent af bomuld) og mange andre bomuldsproducerende lande, er der mangel på ferskvand. Det antages af omkring 600 millioner indere de kommende år, vil komme til at mangle rent drikkevand.

Næsten 70 procent af Indiens vand er allerede forurenet og der dør 200.000 indere hvert år, som følge af forurenet drikkevand.

Derfor er det vigtig at vælge økologisk bomuld. Det bliver ikke sprøjtet og dermed bliver vandet ikke forurenet. Udover det, er der også en masse andre gode grunde.

GOTS certificeret bomuld

Tøj der er lavet af økologisk GOTS certificeret bomuld (hvilket det meste tøj er), sikrer nemlig ikke kun at produktionen er økologisk, men også at der er stillet en række krav til arbejdsforhold og fabrikker:

  • Ingen børnearbejde
  • Spildevand bliver renset på tekstilfabrikkerne
  • Brugen af farlige kemikalier til bearbejdningen af bomuldstoffet er forbudt, hvilket både er godt for miljøet, men også for din krop der i sidste ende ikke bliver udsat for disse.

Økologisk bomuld er altså bedre for miljøet og menneskene i de lande, hvor det gror og for dig selvom det stadig sluger meget vand.

Derfor er det godt, at der er kommet mere fokus på at genbruge tekstilstoffer, samt brug andre stoffer som f.eks. TENCEL™, da disse kræver langt mindre vand og desuden er meget mere bæredygtige.