50% rabat på alt i den fysiske butik i Aarhus


HJELTTobias Lindhardt Iversen

25. februar, 2020

Det er fredag morgen og jeg er på vej til København for at snakke med Clara Therese Borg Hjelt. Hun er 25 år gammel og har for nyligt lanceret sit eget tøjbrand ’HJELT’, som indtil videre sælger skjorter, jakker, bukser og shorts af genanvendte tekstiler.

Da jeg ankommer med bussen til København, indsætter jeg Claras adresse i Google Maps på min mobil og bevæger mig afsted gennem den lette formiddagstrafik.

15 minutter senere står jeg og ringer på hendes dør, men der kommer ikke noget svar. Pludselig er der en, der siger ”hej” bag mig og det er Clara, som smilende kommer gående hen til mig med en pakke vindruer i hånden. Inden jeg kom, var det gået op for hende, at hun ikke havde noget mad i sit køleskab, så hun havde lige været ovre i supermarkedet og hente lidt, forklarer hun.

Vi går indenfor og Clara sætter vand over og stiller en skål med skyllede vindruer på bordet. Straks falder vi i snak.

Clara er uddannet designer på SAFD (Scandinavian Academy of Fashion Design), men har faktisk syet lige siden hun tog symaskinekursus i børnehaven.

Interessen for tøj har hun altid haft og det samme gælder interessen for bæredygtighed.
I starten var det især dyrevelfærd, hun havde meget fokus på og derfra spirede tankerne omkring bæredygtighed.

Dyrevelfærd står hun stadig 100% inde for og hun arbejder derfor ikke med pels og læder i hendes designs og hun er meget bevidst om problematikkerne ved uld produktion.  

Clara Therese Borg Hjelt portrait

Da hun gik på SAFD fra 2015-2017 var der ikke rigtig andre på skolen, der interesserede sig for bæredygtighed udover hende. Hendes afgangsprojekt bestod i at lave en tøjkollektion af GOTS-certificeret bomuld – et valg hun havde taget for at bevise, at man godt kan fremstille flot tøj på en bæredygtig måde.

Og er der nogen som virkelig beviser dette, må det siges at være Clara. Hendes brand er det mest bæredygtige tøjmærke, jeg endnu er stødt på. Hun har virkelig tænkt over enhver detalje i sit koncept og det afspejler sig også i hendes forretningsplan.

Hun syer først tøjet, når der kommer en ordre ind på webshoppen, så der ikke går noget tøj til spilde. Et valg der ikke kun er bæredygtigt, men også gør det muligt for hende at skræddersy tøjet, hvis kunden har nogle specielle ønsker. Hun sender tøjet i poser lavet af sukkerør, bruger et grønt logistikfirma til afhentning af tekstiler og har forresten ikke planer om at hendes tøj skal på tilbud.

Udover at sy tøjet, står hun også selv for alle aftaler og samarbejder, storytelling, kvalitetskontrol og udvælgelse af de genanvendte tekstiler. Clara varetager alle processer i sin virksomhed.

Byggestenene til Clara’s virksomhed blev lagt i slutningen af 2018, hvor hun kontaktede DFD (De Forenede Dampvaskerier) for at høre, om hun måtte få et læs aflagte tekstiler, som hun ville sy tøj af. Det måtte hun gerne og få måneder efter viste hun en minikollektion af de aflagte tekstiler frem til DFD.

DFD var begejstret for resultatet og derfra begyndte samarbejdet. Clara lavede prototyperne på fremtidige skjorter til DFD’s sælgere og hun tog rundt på deres forskellige vaskerier for at udvælge og se hvilke aflagte tekstiler, de havde. I løbet af år 2019 etablerede Clara samarbejder med flere virksomheder, blandt andet Jysk og Berendsen.

Clara Hjelt viser skjorter frem
Hjelt brand

Clara går ind på sit værelse og kommer tilbage med alle skjorte-prototyperne, som hun viser frem ude i det lille køkkenalrum. Jeg er ret interesseret i at høre, hvorfor hun lige netop har valgt at lave herretøj.

Hun fortæller, at hun føler sig meget inspireret af herretøj og synes det er fedt at designe. ”Det taler bare mere til mig. Der skal ske noget, men heller ikke for meget – det er en meget fin balancegang, når man designer til mænd”. De genanvendte tekstiler henvender sig desuden godt til herretøj, forklarer hun.

Alt er limited edition, fordi der er det, der er af kasserede tekstiler. Hun synes det er fedt, at hvert tekstil og dermed hver skjorte eller jakke får sin egen historie. Nuancerne på tekstilerne er forskellige alt efter, i hvor høj grad tekstilet er brugt og hvor meget, det er vasket. Det giver et helt unikt look og en helt unik historie.

Inden vi har set os om, har vi snakket i næsten 3 timer. Clara er ved at komme for sent til et møde, så jeg begynder at pakke mit kamera og min computer.  Det føles slet ikke som om, at vi har snakket færdig og inden jeg går, når hun også lige at nævne, at hun har planer om at sælge sit tøj gennem udvalgte fysiske butikker i slutningen af 2020.

Det er bestemt ikke sidste gang, I hører navnet HJELT.

Se mere og køb HJELT her.


#detmildt

Summary
Hjelt
Article Name
Hjelt
Description
En historie omkring brandet 'Hjelt' og kvinden bag, som har valgt at gå fuldtid på sin drøm om at designe tøj af aflagte tekstiler.
Author
Publisher Name
mildt