50% rabat på alt i den fysiske butik i Aarhus


Genanvendte tekstiler


Tobias Lindhardt Iversen

31. januar, 2020

Skal du købe bæredygtigt tøj, er det en god idé at kigge efter tøj lavet af genanvendte materialer. I mange år er der blevet brugt genanvendt polyester til at fremstille tøj, sko og tasker og nu begynder der også at komme mere tøj fremstillet af genanvendt bomuld.

At bruge genanvendte tekstiler er den mest bæredygtige måde at producere nyt tøj på. Det er kun genbrugstøj der er mere miljøvenligt, så hvis du godt kan lide at købe meget tøj og synes du ikke, at det er fedt at gå i andres aflagte tøj, er det her altså en oplagt mulighed for alligevel at hoppe med på genbrugsbølgen.

Polyester er lavet af råolie og det er en syntetisk fiber, som oftest bruges i regntøj og sportstøj, men faktisk også i rigtig meget andet “almindeligt” tøj. Det er slidstærkt og billigt at lave, så det er blevet – og bliver – brugt rigtig, rigtig meget.
60% af verdens tøj er faktisk lavet af polyester.

Fremstillingen af genanvendt polyester udleder 59% mindre CO2 sammenlignet med nyt ”jomfru” polyester. Genanvendt polyester er typisk lavet af plastikflasker i stedet for råolie. Det gør altså en stor forskel, hvad du vælger.

Husk at vaske dit ”plastiktøj” – altså polyester, nylon og akryl – i en Guppyfriend, så undgår du at udlede mikroplast i naturen.

Du kan efterhånden også begynde at få genanvendt bomuld. Desværre er tøjindustrien stadig meget bedre til at blande forskellige tekstiler, end de er til at skille dem ad igen. Derfor bliver det meste genanvendte bomuld stadig lavet til karklude (til industri) eller tæpper. Tøjindustrien mangler simpelthen bedre teknologi til at kunne sortere og adskille tekstiler, så de kan genanvendes.

Rigtig meget tøj er også et plastik-blandingsprodukt. Altså hvor indholdet f.eks. hedder 60% bomuld og 40% polyester. Sådanne blandingsprodukter genanvendes ikke, fordi man som sagt endnu ikke kan skille det ad og det bruges heller ikke til klude, fordi polyester ikke har en god absorberingsevne. Det ender altså på forbrændingen.

I Danmark brænder vi faktisk over halvdelen (ca. 40.000 tons) af det tøj, der bliver samlet ind hvert år…

Hvis du vil være helt sikker på om tøj indeholder genanvendte tekstiler, så kig efter GRS-certificeringsmærket. På den måde er du sikret, at der har været en udefrakommende neutral tredjepart indover og sikret at tekstilet rent faktisk kommer fra genanvendte kilder.