50% rabat på alt i den fysiske butik i Aarhus

Forlæng dit tøjs levetid
Tobias Lindhardt Iversen

25. maj, 2020


Får du pletter på tøjet, er din uldtrøje krympet i vask eller stikker der pludselig tråde ud fra dit tøj, så kan det hurtigt ende bagerst i skabet og aldrig se dagens lys igen eller ende i skraldespanden. Det er træls og især rigtig surt, hvis det sker for noget tøj, som du har været glad for eller noget nyt tøj, som du lige har købt. Det er også surt for miljøet, hvis det resulterer i, at du køber noget nyt.

Heldigvis er der råd, fifs og metoder, der kan hjælpe dig til at forlænge dit tøjs levetid og gøre det ”bære”-dygtigt igen. En række af dem vil jeg præsentere for dig i dette indlæg.Lad os stare med det mest basale.


En våd klud

Har du pletter på tøjet, så start med at vride en varm våd klud op i prøv at fjerne det blot med vand. Lad det lufttørre og se om det simple råd gjorde tricket. Hvis ikke så lad os gå videre til næste skridt.

Tilføj sæbe

Prøv at putte enten opvaskemiddel eller vaskemiddel på pletten og gnub det godt ned i pletten med en klud. Vær opmærksom på ikke at bruge sæbe med farve i på hvidt tøj, for så kan det efterlade en endnu større plet, end den du prøvede at fjerne. Lad vaskemidlet/opvaskemidlet sidde ind til næste gang du vasker tøj og smid trøjen med i vasken.

Det virker oftest godt mod fedtpletter.

Gule pletter

Har du fået gule pletter på dit hvide tøj, så kan du prøve at putte lidt natron på pletten. Bland én teske natron med to teskeer vand og dup det på pletten. Lad det sidde i 20 minutters tid og vask det derefter.

Jeg har haft blandede resultater med dette trick. Det er lykkedes mig at fjerne pletter ca. halvdelen af gangene, vil jeg sige. Det virke ikke særligt godt på gamle svedpletter, men bedre på nyere pletter fra f.eks. madrester eller andet i den dur.
Er trådene i dit tøj på afveje? Har de beslutte at tage en de tour ud i den friske luft? Brug en maskefanger til at fange dem ind igen. En maskefanger koster ikke mere en ca. 35 kr. og kan fås i de fleste sy-butikker. Se hvordan du gør i videoen.


Er din uldtrøje krympet kan du prøve at lægge den i en balje med 1 dl. balsam (brug en sigte til at opløse balsammen). Balsam hjælper med at få uldtrådene til at slappe af. Lad den ligge i 10 minutter og tag den derefter op og læg den på et håndklæde. Rul håndklædet sammen, så du vrider det meste vand ud af trøjen. Hiv derefter roligt i trøjen ind til den har den ønskede længde. Jeg har benyttet mig af tricket to gange og begge gange har jeg været virkelig tilfreds med resultatet.


Det sidste trick for denne gang handler om at fjerne alt det fnuller, der kan samle sig på dit uldtøj og få det til at se ud som nyt igen. Til dette kan du bruge en uldkam, som koster ca. 80 kr. Børst din trøje med kammen gentagne gange og prøv at presse med forskellig styrke ind til du finder det rette tryk. Se resultatet i videoen.#detmildt