50% rabat på alt i den fysiske butik i AarhusEr uld bæredygtigt?


Tobias Lindhardt Iversen

5. december, 2019

Der er mange, som mener at uld er et bæredygtigt valg og det bliver også beskrevet som et miljøvenligt valg, fordi det er af høj kvalitet og kan holde rigtig, rigtig længe. Men er det egentlig det?

Uld er et naturligt stof, der har mange gode egenskaber. Uld kan optage 35% fugt uden at det føles vådt og der går længere tid inden, det begynder at lugte af sved i forhold til andre stoffer. Det skal altså heller ikke vaskes så meget, hvilket skåner miljøet. Uldtøj holder utrolig godt på den varme din krop genererer og så er det et virkelig langtidsholdbart stof.

Men.

Uld kommer fra får og får udleder ligesom køer, grise og andre landbrugsdyr også enormt meget CO2. Følger man et kilo lammekød fra opdræt til køledisk, står det faktisk for den højeste CO2 udledning blandt fødevarer på 21,4 kilo. Det er tæt på dobbelt så meget som oksekød.

Det var ikke lige et tøj-eksempel, men det giver alligevel et praj om tingenes tilstand – tilbage til sagen.
Indenfor tøjindustrien er uld det mest CO2-udledende tekstilstof, når man ser på selve produktionen. Ser man dog på det samlede miljø-aftryk er konventionelt bomuld faktisk mere forurenende på grund af dets store vandforbrug.

Der er dog også andre faktorer at tænke over, når man skal købe uld.

Mulesing er et indgreb, hvor noget hud fjernes fra fårets bagparti for at undgå at fluer lægger æg i det ofte urin og afføringslugtende beskidte hår. Det lyder måske til at være for fårets bedste, men problemet er bare at dette indgreb foretages på fåret uden bedøvelse, mens det er spændt fast. Det er altså decideret dyreplageri. Det er især set gjort i Australien, fordi fluerne trives godt i dette klima.

Mulesing forekommer derimod ikke i Argentina, hvor fluerne slet ikke findes. Derfor skal du altså være opmærksom på, hvor uldstoffet der er i det tøj du køber, kommer fra. Sørg for at producenterne går op i dyrevelfærd, så fårene har haft det godt og køb økologisk GOTS-certificeret uld, så der ikke er brugt giftige stoffer i forarbejdningen af stoffet eller på markerne, hvor fårene græsser.

Vil du være sikker på at få fat i noget af den ovenstående uld, så kan du bl.a. købe GOTS-certificeret økologisk uldtøj hos DILLING, der er et dansk tøjmærke, som går meget op i bæredygtighed og ansvarlig produktion. Deres uld kommer fra Fuhrmann Argentina, som går højt op i dyrevelfærd.

Tøj lavet af uld er altså ikke det mest bæredygtige valg, men heller ikke det mindst. Det handler om at undersøge at uldstoffet kommer fra nogle gode kilder, undgå at overforbruge ligesom med alt andet tøj og i stedet bruge tøjet i lang, lang tid.

#detmildt