50% rabat på alt i den fysiske butik i Aarhus


En van(d)vittig bæredygtig regnjakke!


Tobias Lindhardt Iversen

7. november, 2019


Plastik er ikke naturens bedste ven. Det adresserede jeg også i sidste indlæg.
Desværre bliver rigtig meget tøj lavet af plastik i form af polyester, nylon eller akryl, hvilket ikke er særlig bæredygtigt.
Det gælder bl.a. regnjakker, som oftest er lavet af polyester.

Meeeeen, det svenske tøjfirma Tretorn har simpelthen lavet en bionedbrydelige regnjakke!
Den hedder meget passende Bio Plant Jacket.

”Det lyder for vildt!” var min første tanke.

Men hvad vil det egentlig sige, at den er bionedbrydelig? Kan jeg så bare smide den i naturen, hvorefter den langsomt nedbrydes?
Ikke helt, desværre… men næsten!

Nu skal du hører, hvorfor regnjakken stadigvæk er ret så sej.Regnjakken er lavet af 80% PLA og 20% PU.

PLA (Polyactid) er bionedbrydeligt plastik lavet af plantemateriale f.eks. majsstivelse eller sukkerrør – sidstnævnte i dette tilfælde. Det vil sige, at dette stof kan komposteres industrielt og altså omdannes til muldjord eller det kan afbrændes, hvilket i så fald ville gøre det Co2-neutralt.

Det er ret sejt!

PU (Polyurethane) er også et plastikstof og det findes i de fleste regnjakker f.eks. Rains. Stoffet kan ”bindes sammen” på mange forskellige måder og fremstilles både konventionelt og plantebaseret. I tilfældet med Bio Plant jakken er det selvfølgelig plantebaseret, så det er bionedbrydeligt. Det er desuden dette stof, der sørger for at holde din regnjakke vandtæt!   

Grunden til at regnjakken ikke bare kan smides i naturen er – kort sagt, uden at gå i dybden med hele processen – at de ovennævnte stoffer som er brugt, er ”bundet sammen” ligesom alt andet plastik. Der er de, fordi stoffet skal være slidstærkt og holdbart.
Det gør også bare, at stoffet ikke nedbrydes på egen hånd i naturen, selvom det er bionedbrydeligt.
Det skal som sagt lige have en hjælpende hånd fra os mennesker først.

Det er faktisk kun lynlåsen, der kan nedbrydes på egen hånd i naturen. Den er nemlig lavet af en optimeret version, af det før nævnte PLA, kaldet amni soul eco®. Smides dette i naturen vil det tage ca. 5 år før, den er nedbrudt.
Det er imponerende!  

Alt i alt et sindsygt fedt og bæredygtigt initiativ at Tretorn.
Det bliver vildt spændende at se, om der i fremtiden kommer mere tøj produceret af bionedbrydeligt plastik fra andre mærker også.

Tjek amni soul eco®-stoffet ud i videoen forneden.

#detmildt