fbpx

TENCEL™

TENCEL™ er et varemærke eget af det østrigske firma Lenzing AG. Under dette varemærke producerer Lenzing AG, Lyocell og Modal fibre, som bl.a. kan bruges til at lave tøj. De kalder det TENCEL™ Lyocell og TENCEL™ Modal, men det bliver oftest bare nævnt TENCEL™.

TENCEL™ er lavet af FSC-certificeret træ fra europæiske bøgetræer og eukalyptustræer fra Sydafrika. Træerne kræver ikke sprøjtegift og behøver ikke andet end regnvand og sol for at vokse. Det er altså meget mere bæredygtigt end produktion af bomuld.

Især produktionen af TENCEL™ Lyocell (den fiber Lenzing AG primært laver) er miljøvenlig da 99,5 % af væskerne genbruges, fordi processen foregår i et lukket kredsløb. Dette gør også at TENCEL™ Lyocell er mere bæredygtigt end andet Lyocell, som ikke er produceret af dem.

TENCEL™ er antibakterielt, hvilket vil sige at tøjet ikke kommer til at lugte så hurtigt. Det kan altså også vaskes mindre, hvilket også er bæredygtigt.

Det har en absorberingsevne, der er bedre end bomuld (50% mere absorberende, hævder Lenzing selv) og det er ligeså slidstærkt.

Økologisk bomuld

Der bruges enorme mængder sprøjtegift på konventionelle bomuldsmarker. Bønderne bliver eksponeret for alt dette gift og alt vandet som bruges, bliver forurenet.
Økologisk bomuld bliver ikke sprøjtet og dermed bliver vandet ikke forurenet og bønderne bliver heller ikke udsat for sprøjtemidlerne.

Når du skal købe tøj, der er lavet af økologisk bomuld, så sørg for at se efter GOTS-mærket. Det sikrer nemlig ikke kun at produktionen er økologisk, men også at der er stillet en række krav til arbejdsforhold og fabrikker:

  • Ingen børnearbejde
  • Spildevand bliver renset på tekstilfabrikkerne
  • Brugen af farlige kemikalier er forbudt, hvilket både er godt for miljøet, men også for din krop i sidste ende, som ikke bliver udsat for disse.

Økologisk bomuld er altså meget bedre for miljøet og menneskene i de lande, hvor det gror, men det sluger stadig meget vand. 

Økologisk gots certificeret bomuld

Uld

Uld er et naturligt stof, der har mange gode egenskaber. Uld kan optage 35% fugt uden at det føles vådt og der går meget længere tid inden, det begynder at lugte af sved i forhold til andre stoffer. Det skal altså heller ikke vaskes så meget, hvilket skåner miljøet. Uldtøj holder utrolig godt på den varme din krop genererer og så er det et virkelig langtidsholdbart stof. Derudover er uld også af virkelig høj kvalitet, hvilket gør at det holder utroligt længe. 

Det der gør uld knapt så miljøvenligt er fårets store C02-udledning. 

Derudover er der også nogle andre ting man skal være opmærksom på som f.eks. mulesing, som stadig er lovligt i Australien. Min anbefaling er at undgå australsk uld og i stedet købe det fra Europa eller Argentina, hvor mulesing ikke forekommer. 

Ligesom med bomuld kan man også købe GOTS-certificeret bomuld og det vil jeg helt klart anbefale, da uldet så kommer fra økologisk landbrug og dyrevelfærden er bedre.

Genanvendte tekstiler

Skal du købe bæredygtigt tøj, er det en god idé at kigge efter tøj lavet af genanvendte materialer. I mange år er der blevet brugt genanvendt polyester til at fremstille tøj, sko og tasker og nu begynder der også at komme mere tøj fremstillet af genanvendt bomuld.

At bruge genanvendte tekstiler er den mest bæredygtige måde at producere nyt tøj på. Det er kun genbrugstøj der er mere miljøvenligt, så hvis du godt kan lide at købe meget tøj og synes du ikke, at det er fedt at gå i andres aflagte tøj, er det her altså en oplagt mulighed for alligevel at hoppe med på genbrugsbølgen.

Hvis du vil være helt sikker på om tøj indeholder genanvendte tekstiler, så kig efter GRS-certificeringsmærket. På den måde er du sikret, at der har været en udefrakommende neutral tredjepart indover og sikret at tekstilet rent faktisk kommer fra genanvendte kilder.

Kontak:

Adresse: Edwin Rahrs Vej 75
Telefon: 51 78 28 96 
E-mail: [email protected]
CVR: 41100885

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få som den første besked, når der kommer nye varer på shoppen!